Bij transformaties van kantoren naar woningen kunnen kopers van die woningen een beroep doen op het 2%-tarief in de overdrachtsbelasting. 

Dit blijkt uit een nog niet-gepubliceerde uitspraak van Hof Den Haag van 20 september 2018. In navolging op de uitspraak van rechtbank Den Haag van 30 november 2017, zegt Gerton Rademaker van kantoor Dirkzwager in Arnhem. Hij voerde de procedure namens een projectontwikkelaar.

 

Kantoor verbouwen tot woning

Er was sprake van een kantoorpand dat werd verbouwd tot woonappartementen. Op het moment van levering aan de koper waren de binnenwanden, systeemplafonds en vloerbedekking van het ouder kantoor gestript en was de aannemer net begonnen met de opbouwwerkzaamheden in het complex. De Belastingdienst stelde dat een kantoor dat wordt verbouwd tot woningen tijdens de verbouwing geen woning is. Daarom wilde zij het 6%-tarief toepassen, maar werd teruggefloten door de Rechtbank Den Haag. De Belastingdienst was het niet eens met de beslissing en ging in beroep tegen de uitspraak bij Hof Den Haag.

 

2%-tarief in de overdrachtsbelasting

Het Hof constateert dat ten tijde van de verkrijging, sprake was van een bouwwerk dat voor ander gebruik dan bewoning. De verkrijging was namelijk een oud-kantoorpand dat gestript was, waarbij de aannemer net begonnen was met opbouwwerkzaamheden. Door de verrichte sloop-en opbouwwerkzaamheden en de splitsing van het bouwwerk naar woonappartementen, is er volgens het Hof sprake van een bouwwerk dat naar zijn aard tot bewoning is bestemd. Daarnaast, het richtinggevend dat de geconstateerde bestemming tot woning in lijn was met het transformatieplan en de (vooraf) afgegeven omgevingsvergunning. Het Hof Den Haag oordeelt dan ook met het 2%-tarief in de overdrachtsbelasting (voor het verkrijgen van woningen) van toepassing is op de verkrijging.

 

Positieve opsteker voor vastgoedontwikkelaars en beleggers

Het 2%-tarief in de overdrachtsbelasting bij transformaties van kantoorpanden naar woningen lijkt op basis van deze uitspraak van toepassing te zijn. De uitspraak is volgens Rademaker dan ook een zeer positieve opsteker voor vastgoedontwikkelaars en beleggers.

 

Bron: PropertyNL