faillissementen-gelijk-gebleven

Het aantal faillissementen, is in de eerste helft van dit jaar gelijk gebleven vergeleken met de eerste zes maanden van vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

In het eerste half jaar van 2020 gingen 1633 bedrijven over de kop, in het eerste half jaar van 2019 waren dat er exact evenveel. In de maand juni van dit jaar werden volgens het CBS minder faillissementen geturfd dan in mei. In de afgelopen maand ging het om 264 bedrijven en instellingen.

Geen grote klappen door coronacrisis

Volgens het CBS zijn er tot nu toe geen grote klappen gevallen door de coronacrisis. Zelfs in de horeca is nog geen opmerkelijke toename van het aantal faillissementen te zien, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS.

Hoe dat komt, durft hij niet met volledige zekerheid te zeggen, maar het lijkt erop dat de maatregelen van de overheid hun werk goed doen.

Daarnaast zijn rechtbanken volgens het CBS wat terughoudender dan normaal met het uitspreken van faillissementen. Als een bedrijf voor de coronacrisis goed levensvatbaar was, zal een curator er nu eerder voor kiezen om dat bedrijf te laten bestaan, zegt Van Mulligen.

Hij durft niet te voorspellen of er nog een golf aan faillissementen komt. “Sommige sectoren hebben het door de crisis echt zwaar, maar dat zie je in het aantal faillissementen nog niet terug. Wie weet is dat anders als de steunmaatregelen stoppen.”

Veel pieken en dalen in aantal faillissementen

Het aantal faillissementen verschilt sterk per maand. Dalingen en stijgingen volgen elkaar volgens het CBS snel op. In mei 2013 was sprake van een piek. Daarna is sprake van een dalende trend.

Met 224 stuks kwam in september 2018 het aantal bedrijven dat bankroet ging uit op het laagste niveau. “Sindsdien is de trend redelijk vlak”, schrijft het statistiekbureau.

Bron: nu.nl