Wanneer het einde van de huur nadert, dient het kantoor weer in goede staat te worden opgeleverd. Maar, wat houdt ‘in goede staat’ nou eigenlijk in?

De vastgoedspecialisten van RBMT maken vaak mee dat er onduidelijkheden zijn bij een huurder. Op welke wijze moet het kantoor opgeleverd worden? Geheel terugbrengen in de oude staat?

Als huurder investeer je in verschillende onderdelen van het interieur van een kantoorpand. Zo worden er bijvoorbeeld extra systeemwanden geplaatst, een nette vloer gelegd, keukenblok, etc. Kortom: het kantoor heb jij in de loop der tijd helemaal naar eigen stijl ingericht.

Hoe het geheel weer door de huurder moet worden opgeleverd is afhankelijk van de afspraken zoals deze aan het begin in de huurovereenkomst zijn vastgelegd. Het is voor beide partijen dan ook raadzaam hier goede afspraken over te maken. Het komt regelmatig voor dat een huurder bij afloop van het huurcontract alles moet verwijderen. Dit brengt hoge onvoorziene kosten met zich mee.

Om achteraf problemen te voorkomen is het raadzaam om een opleveringsrapport op te stellen. Bij RBMT wordt de huurder voor oplevering geïnformeerd. Aan het einde van de huur doet de makelaar een eindinspectie met beide partijen, waarbij een proces-verbaal wordt opgemaakt. Hierin wordt vastgelegd in welke staat de ruimte weer wordt opgeleverd. Daarnaast worden ook de meterstanden opgenomen en foto’s gemaakt.

Als verhuurder is het zeer raadzaam om de verhuur te regelen via een bedrijfsmakelaar. In de bijzondere bepalingen van het huurcontract kunnen nadere afspraken vastgelegd worden. Bij eventuele gebreken kan de makelaar adviseren en bemiddelen.