De detailhandel levert een grote bijdrage aan levendigheid van Nederland. Voor een aantrekkelijk winkelgebied spelen onder andere parkeerbeleid en leegstand een cruciale rol. Voor wat betreft het beperken van de leegstand, is Leeuwarden één van de koplopers. Alle winkels in het duurste segment van de binnenstad zijn namelijk bezet.

Alle winkels in het duurste segment van de binnenstad van Leeuwarden zijn bezet

De leegstand in de belangrijkste winkelstraten van Leeuwarden neemt gestaag verder af, zo signaleert makelaarsorganisatie Dynamis. Nu de jonge modeketen Costes na Zara ook de tweede helft van de voormalige V&D aan de Nieuwstad heeft bezet, staan er geen panden in het dure A1-segment meer leeg. Daarmee onderscheidt de Friese hoofdstad zich gunstig van andere winkelsteden: twee op de vijf V&D-panden in Nederland staat nog altijd leeg. In Leeuwarden was op 1 juli nog 6300 vierkante meter aan winkeloppervlakte beschikbaar, een daling van 31 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Aantal faillissementen op laagste niveau deze eeuw

Het aantal failliet verklaarde bedrijven is afgenomen. In september 2018 zijn er 33 bedrijven minder failliet verklaard dan in augustus, meldt het CBS. Het aantal faillissementen bereikte het laagste niveau na 2000. De trend is echter al ruim een jaar redelijk vlak. In mei 2013 piekte het aantal uitgesproken faillissementen, voor zittingsdagen gecorrigeerd. Daarna is er tot september 2017 sprake van een dalende trend. Vervolgens wisselden stijgingen en dalingen elkaar af. De trend is al ruim een jaar redelijk vlak. In september 2018 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau sinds 2001.

 

Bron: CBS, Detailhandel, Leeuwarder Courant