In de bedrijfsmakelaardij is geen object hetzelfde. Dit varieert van een simpele bedrijfshal tot een grote zorginstelling en van een wijkwinkelcentrum tot kleine kantoorunits. Maar nu kregen wij de opdracht om hele bijzondere objecten in de verkoop te nemen, namelijk 2 kerken in Heerenveen. Een zeer leuke uitdaging!

Thomas van Balen

Dit object werd in de verkoop gezet doordat er een samensmelting van de Hervormde en Gereformeerde kerken in Heerenveen plaatsvond. Deze zijn samengevoegd in de vernieuwde kerk aan de Coehoorn van Scheltingaweg (Trinitas). Beide kerken kwamen daarmee leeg te staan. In nauw overleg met het bestuur van de Protestantse gemeente hebben wij de verkoop verzorgd van de Hervormde kerk, met als doel het geheel een mooie, nieuwe bestemming te geven.


Waardebepaling
De waarde bepalen van een ‘gewoon’ kantoorpand is toch net even iets anders dan die van een neoclassistische kerk uit 1867. Een gebouw met veel historie, fraaie details, hoge plafonds en een bijzondere uitstraling. Het is een uitdaging maar dat maakt het juist ook erg leuk.

Vooral de locatie nabij het centrum en de staat van onderhoud maakt het gebouw interessant. Vooraf is er een gesprek geweest met de betrokken partijen en ook met de gemeente om te kijken waar zij voor open staan. Indien er qua bestemming meer mogelijkheden zijn, dan wordt het voor een bredere doelgroep interessant.

Hervormde kerk aan Fok in Heerenveen

Bestemmingswijziging
Er was veel interesse voor de kerk vanuit verschillende hoeken. Onder andere veel particulieren die er een bijzondere woning van willen maken. Ook hebben diverse beleggers, zorgpartijen en lokale partijen de kerken bezichtigd. Inmiddels is de kerk verkocht aan een Friese vastgoedondernemer. Er liggen mooie plannen om de kerk te verbouwen naar zes à zeven appartementen die onder de sociale huurgrens vallen. Daarbij is het volgens de koper belangrijk dat er zoveel mogelijk karakteristieke elementen worden behouden evenals de bijzondere uitstraling.

De gereformeerde kerk aan Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen is inmiddels onder voorbehoud verkocht. De plannen hiervan zijn nog in ontwikkeling en kunnen worden toegelicht wanneer dit definitief is.  

Gereformeerde kerk aan Burgemeester Falkenaweg in Heerenveen