In De Zuidlanden onder Leeuwarden is de aanleg van een groot zonnepark begonnen. Vorig jaar kreeg de stad aan de westrand al een grote zonneweide. Die mag mogelijk 25 jaar blijven staan.

Met de komst van zonnepark langs de N31 groeit de hoeveelheid zonnepanelen nu snel in Leeuwarden. Het grote park bij de Harlingerstraatweg blijft mogelijk langer bestaan.

Automobilisten op de Wâldwei en Heak (N31) kan het de afgelopen weken niet zijn ontgaan: ter hoogte van de afslag Leeuwarden-Zuid ontstaat een groot zonnepark in de weilanden. Het gaat om zo’n 13,5 hectare in een gebied dat bij stadsdeel De Zuidlanden hoort.

Grootste zonneweide van Friesland

De panelen komen tussen de Wergeasterdyk en de Drachtsterweg. Initiatiefnemer is het Noorse bedrijf EAM, dat hierin samenwerkt met lokale initiatieven. Het gaat om een zonnepark met een piekvermogen 12,2 megawatt.

Aan de westkant van de stad werd het afgelopen jaar al het zonnepark Zwette opgeleverd. Volgens de meest recente cijfers van energiebedrijf Groenleven bestaat dit uit 16 hectare met een piekvermogen van 18,2 Megawatt. Dit park, aan de zuidzijde van de Harlingerstraatweg is momenteel waarschijnlijk de grootste zonneweide van Friesland.

Levensduur

Zonnepark Zwette heeft een vergunning van vijftien jaar. Daarna moet het gebied weer geschikt worden gemaakt voor ,,agrarisch gebruik’’. Het zou echter beter zijn als het park tien jaar langer in stand mag blijven, zo staat te lezen in een aanvraag die Groenleven recent heeft ingediend bij de gemeente. De panelen kunnen namelijk wel 25 jaar mee. Zij zouden na vijftien jaar wel verplaatst kunnen worden naar een andere plek, maar zo’n verhuizing komt de opbrengst, leveringszekerheid en kwaliteit niet ten goede, stelt Groenleven.

Bron: Huis aan huis Leeuwarden