Ontwikkelingen beleggingsmarkt 2023 Q2


Benieuwd naar de ontwikkelingen op de beleggersmarkt in Q2? Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

Ontwikkelingen beleggingsmarkt 2023 Q2
01 aug. 2023·
Leestijd:

Benieuwd naar de ontwikkelingen op de beleggersmarkt in Q2? Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet.

  • Voor het derde opeenvolgende kwartaal scoort vastgoedfinanciering het hoogst als trend. Door de recente renteverhogingen van de ECB in strijd tegen de inflatie, stijgen de kapitaalmarktrentes door. Het einde van de renteverhogingen is nog niet in zicht.

  • De verkoopprijzen van beleggingspanden liggen vaak hoger dan wat kopers willen betalen. Daarnaast overschrijden ze ook de rendementseisen van beleggers. Potentiële kopers zijn nog altijd terughoudend en wachten op betere tijden.

  • Vergeleken met Q1 2023 ervaren minder leden een tekort aan beleggingsobjecten. Goed verhuurde en duurzame panden met marktconforme huurcontracten liggen goed in de markt. Transactielooptijden duren wel langer.

  • Nieuw kwalitatief aanbod in de markt trekt veel bezichtigingen. De eindgebruikers moeten het vaak afleggen tegen beleggers die geen financiering nodig hebben.

  • Veel leden maken zich zorgen over de plannen van het demissionair kabinet, die ten koste gaan van rendement. De ontwikkeling met betrekking tot box 3 leidt namelijk tot veel onduidelijkheid. Hierdoor is het op lange termijn onzeker of beleggers in de markt actief blijven. Beleggers kunnen hun interesse eventueel verleggen naar buitenlands vastgoed of alternatieve beleggingsmogelijkheden.

  • De vraag naar beleggingen ligt fors lager dan vorig jaar (zie figuur ontwikkeling sentiment naar beleggingen in de bijlage). Vooral kantoren en winkels liggen erg slecht in de markt. Leden zijn positiever over de interesse van beleggers in bedrijfsruimten en logistiek vastgoed.

  • Aanvangsrendementen nemen in de gehele commerciële vastgoedsector snel toe vergeleken met een jaar eerder (zie volgende pagina). Toch zien minder leden dit kwartaal een stijging van het aanvangsrendement dan in Q1 2023 (zie bijlage II).


Bron: NVM Business, ontwikkelingen commercieel vastgoed


Andere interessante nieuwsartikelen

Heerenveen
Abe Lenstra Boulevard 10
8448 JB Heerenveen

Leeuwarden
Heliconweg 6
8914 AS Leeuwarden

Back to top