Wist u dat er sinds 1 juli 2019 verschillende wetten en regels zijn veranderd? De belangrijkste wetswijzigingen voor u als starter, zzp’er of mkb’er op een rijtje.

De meldingsplicht voor energiebesparing

Heeft u als ondernemer het energieverbruik van uw bedrijf goed in beeld?
Als uw onderneming meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruikt valt u onder de meldingsplicht. Dit betekent dat u bij het Eloket van de RVO aan moet geven welke energiebesparende maatregelen u neemt. Deze informatieplicht draag bij aan de energiebesparing binnen het bedrijfsleven. Deze wijziging geldt sinds 1 juli 2019. Geschat wordt dat het om zo’n 100.000 ondernemers betreft.

Minimum jeugdloon weer omhoog

Overweegt u om personeel in dienst te nemen? Houd er rekening mee dat het minimumloon vanaf 1 juli 2019 is gestegen. Voor 18 tot en met 20 jarigen gaat het vaste percentage van het wettelijke minimumloon verder omhoog. Voorheen had de 22 jarige recht op een volledig wettelijk minimumloon. Deze leeftijd is door de overheid nu verlaagd naar 21 jaar. Het minimumloon voor een 21 jarige was voorheen € 7,93 per uur dit wordt verhoogd naar € 9,44 per uur.

Overheid wil alleen e-facturen ontvangen

Doet u zaken met de overheid of bent u van plan dit in de toekomst te gaan doen? Dan kunt u alleen nog maar een digitale factuur sturen. Denk hierbij aan Rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen. Zij moeten digitale facturen kunnen ontvangen en verwerken. Dit werkt voor beide partijen makkelijker, nauwkeuriger en sneller. Geschat wordt dat hiermee 1 miljard euro wordt bespaard op jaarbasis!

Benieuwd naar alle wijzigingen? Bekijk alles op ondernemersplein.nl.